Du skal vite

Jeg kjenner at det blir mye bokpromotering og forfattergreier om dagen. Derfor har jeg i år bestemt meg for at jeg skal prøve meg på å delta i en slags dikt-maraton som går på Facebook; 30 dager 30 dikt april 2021, heter det og går ut på at man skal skrive ett dikt hver dag, og poste det på FB, og eventuelt andre steder man skulle ønske å vise det frem.

Da tenker jeg at bloggen kanskje kan være tjent med at det ikke bare er diktsamling og bokpromotering, men også noe som er så nedpå som bare enkeltdikt.

Nå har jeg jo surra og rota med så mye i påska, at jeg har helt glemt å legge opp de første dagene. Derfor kommer det fire stykker i dag. Den første, Du skal vite, er skrevet til min morfar som ville blitt 104 år i dag. Alle gode minner og følelsen av den trygge hånden som lå rundt meg i klemmen er i meg fortsatt – og det fortjener et dikt, ikke sant.

Det neste diktet, Du og jeg, er tenkt å si noe om at måten vi blir sett på av andre kan være avgjørende for hvordan vi samhandler og kommuniserer med hverandre. Ta ungene, for eksempel… Dersom vi har en urokråke i klasserommet, så ser vi den ungen som nettopp det, et uromoment som må tøyles – gjort riktig vil jo dette gå bra, men med en voksenperson med kort lunte og forutinntatt holdning vil denne ungen fortsette å bråke. Eller hvis jeg hele tiden blir sett ned på, føler meg tråkket på og nedverdiget… Da vil det være avgjørende for hvordan jeg klarer å opprettholde min verdighet. Hvis vi ser på hverandre med respekt og vennlighet er det også lettere å få en god kommunikasjon, og få økt selvrespekt hos begge parter.

Diktet Være liten spinner kanskje litt på det samme som forrige dikt. Det som er grunnleggende annerledes her, er at det kan tolkes mye mer positivt. Diktet speiler en trygghet i det at noen er der for meg, slik at jeg kan senke skuldrene og ta innover meg sorgene og prøvelsene mine. Noen vil være der og være min trygghet i ruskeværet.

Trinn handler om at vi må leve livet vårt et øyeblikk om gangen, gå livsveien trinn for trinn. Vi må sette sammen bitene i rebusen etter hvert som vi finner dem – og da vil til slutt løsningen bli et levd liv.

Ønsker dere alle en flott avslutning på påska!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s