Den avgjørende faktoren

Har du tenkt over hvor viktig et smil kan være?

For meg har det å få et smil ofte vært den avgjørende faktoren for å komme gjennom øyeblikket.

Jeg har for eksempel vært i byen, stått I en bokhandel -Så har angst-gardina ramla ned. Øyeblikkelig blir jeg desperat etter å komme ut – bort – vekk! Men jeg kan ikke gå noe sted! Jeg holder meg fast, som for å redde livet – i en bok. Jeg vet med sikkerhet at livet mitt går i stykker om jeg slipper boka. Hjertet dundrer i hele kroppen. Huden er rød og varm. Svetten sildrersom en vårbekk nedover ryggen.

Hvordan skal jeg overleve denne situasjonen???

Så med ett… En mild stemme… Hei.

Jeg ser opp – i et ansikt opplyst av et smil som får øynene til å blinke av godhet.

Jeg finner den frigjørende faktoren. Øyeblikket som gjør at jeg kommer videre. Blir fri til å finne roen i meg – et sted utenfor.

Men det er et arbeidsstykke å nå dit. Noen ganger trenger jeg fortsatt noe å holde fast i. Betaler for boka. Løfter hodet. Ser ingenting. Ikke før jeg finner benken ute.

Puster. Hikster. Gråter.

Kikker ned i posen. Blodmåne av Katrine Engberg!

Ja, så får jeg vel prøve å finne ut om noen av mine krim-lesende venner trenger en liten hilsen fra meg.

Bytte? Nei! Aldri i verden. Ikke etter et hodeløst angstkjøp. Det er det samme som å gå tilbake i situasjonen – og da er det ikke sikkert at jeg møter det avgjørende smilet.

Når du møter medmennesker som er oppriktig glad for å være sammen med deg – ja,da kan du plukke ned veggen du har gjemt deg bak. Strekke deg fram i visshet om å bli møtt.

Det koster så lite å gi et medmenneske et lite smil, et hei, og kanskje til og med en banalitet om hvor deilig været er i dag.

Å stå på mottakerens side av et slikt øyeblikk kan bety alt.

La oss se hverandre i alle hverdagssituasjoner – og dele våre smil med alle dem vi møter

2 kommentarer om “Den avgjørende faktoren

Legg igjen en kommentar